Pagina's

woensdag 3 maart 2010

Speklapjes-anders















Gistermiddag hebben Ditte en ik van het mooie weer genoten. We hebben een poosje in de speeltuin achter ons huis gespeeld. Uit de wind in het zonnetje was het heerlijk. We konden zelfs onze jassen even uitdoen. Ook de hond en katten kwamen een kijkje nemen bij ons.
Vanmorgen beloofde het zonnetje wederom een prille lentedag, maar in de loop van de ochtend werd het steeds bewolkter, en koud dat het weer was! Daarom vond ik het weer voor een echt winters kostje (nu het nog kan ;)).


Benodigdheden:

4 stoofpeertjes
1 flesje rodebessensap (250 ml)
50 g suiker
1 kg kruimige aardappels (of kant-en-klaren aardappelpuree)
500 g speklapjes
80 g boter
3 uien, in partjes
2 eetlepels olijfolie
6 gewelde pruimen, zonder pit
(1 eetlepel rode-wijnazijn)
100 ml melk

Bereidingswijze:

Schil de peren maar laat het steeltje eraan. Zet ze in een pan en schenk het bessensap erbij. Schenk er water bij tot de peren onder staan. Breng aan de kook, voeg de suiker toe en kook ze op laag vuur in 1 1/2 uur gaar. Schil de aardappelen en kook ze met zout in circa 20 minuten gaar. Bestrooi ondertussen het vlees met peper en zout, verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het vlees in 2 minuten aan beide kanten bruin. Zet het vuur laag en braad het vlees in circa 15 minuten gaar. Keer regelmatig. Schep ondertussen de partjes ui en de olie door elkaar. Voeg peper en zout toe. Verhit de grillpan en gril de ui op middelhoog vuur in circa 10 minuten goudbruin. Schep regelmatig om. Snijd de pruimen in dunne plakjes en schep ze in een kom om met de warme ui en de azijn. Dek de kom af met een deksel, zodat het langzaam doorwarmt. Doe de melk met de rest van de boter in een pannetje en verhit alles tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en stamp alles met de pureestamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Roer 2 eetlepels warm stoofperenvocht door het uimengsel. Verdeel het vlees over vier borden, schep het uimengsel erbij. Serveer met de aardappelpuree en de stoofperen.

NB: echte zelfgemaakte appelmoes erbij is natuurlijk het lekkerste, maar die had ik niet bij de hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

© 2010-2011 by KnutselMar. All rights reserved by http://ranjameteenrietje.blogspot.com/